Manj jej in boš shujšala, manj zapravljaj in boš….

Maj 10, 2019 | Finančna pismenost

Kako delujejo finančni nasveti?

Velikokrat berem  finančne nasvete, ki nam zelo skrbno načrtujejo porabo denarja. To bi nam naj  omogočilo, da bomo bolje živeli. Podobno kot obljubljajo shujševalne diete. Recepti so enostavni in vsi smo lahko suhi in bogati. Že prvi pogled okoli sebe mi pove, da temu ni tako.  

 

Kako naj bi se po klasičnih finančnih nasvetih  lotili planiranja porabe denarja?

Največkrat je to na način koliko denarja lahko namenimo določenemu področju, ki ga opredelimo v odstotkih  glede na zaslužek. Določen odstotek lahko imamo za osnovne življenjske potrebe, potem so na vrsti krediti, varčevanje, prosti čas in dopusti.

Načrtovanje porabe denarja je lahko zelo natančno in to celo tako, da se nam do potankosti preračuna koliko kav bi lahko mesečno spili. Ali morda kolikokrat lahko gremo na večerjo, v kino, na tenis – naenkrat aktivnosti v katerih uživamo enostavno postanejo  statistika. In če ostanem pri pitju kave, je to mesečna poraba denarja, ki ne sodi v kategorijo osnovnih življenjskih potreb, ampak je to že določena vrsta užitka, ki morda sodi v kategorijo prostega časa. In če si svojo porabo damo planirati potem lahko za to kategorijo porabimo le natančno določen denar.

Koliko denarja potrošimo na kavicah, je nekaj, kar lahko takoj izračunamo. In tako tudi takoj pridemo do izračuna, koliko smo prihranili, ker kave ne bomo pili vsak dan. To zveni kot odlična rešitev.

Ko sem sama prvič prebrala takšen finančni nasvet, se mi je porajalo kar nekaj vprašanj.

Kaj mi v resnici  pomeni pitje kave (lahko je tudi čaj ali sok)?
Kaj, če je to čas, ki si ga vsak dan podarimo sebi?
Kaj če je to tisti sproščeni trenutek, ki si ga privoščimo med malico?
Kaj če je to čas, ki ga preživimo s prijatelji in z njimi poklepetamo?
Kaj, če se pitju kave ne bomo mogli odpovedati kljub do potankosti izdelanemu načrtu porabe?

Sproščeni se predamo užitku ob pitju kave,  preden naprimer začnemo naporen delovni dan

Ali to pomeni, da smo nesposobni?

Ali to pomeni, da bomo večno živeli v pomanjkanju denarja in kave?

Najbrž ne. Morda to pomeni, da takšen finančni nasvet ni primeren za nas.Meni to zveni podobno kot »manj jej«  in boš lahko shujšala. In vemo, da to ni nekaj enostavnega. Za mojimi prehranjevalnimi navadi stoji kopica tako čustev kot navad, ki jih imam glede hrane in situacija v kateri se nahajam ali živim.

Finančni nasveti so lahko splošne narave in ne bodo upoštevali naših osebnih prepričanj, tistega, kar nam v življenju veliko pomeni in kar nas motivira ter nas v življenju izpolnjuje in osrečuje.

Kadar smo v situaciji, kjer naše finančno stanje morda ni najboljše in preberemo takšen nasvet nas to lahko zelo hitro spravi v občutek nemoči, obupa in slabe volje.  Je res bistvo v tem, da se nečemu v čemer v življenju uživamo odpovemo in nas bo to  naredilo finančno svobodne?

Ne, zato sama verjamem, da so finančne skrbi, ki jih imamo  veliko bolj povezane s našimi prepričanji in čustveno prtljago, ki jo nosimo v sebi glede denarja.  Vse kar o njem verjamemo, kako ga služimo in kako ga trošimo.

Da lahko zares stopimo na pot finančne svobode moramo najprej ugotoviti kaj je tisto, kar nam povzroča skrbi na denarnem področju. Če se lotimo tega, pomeni, da ne bomo naredili samo enega plana porabe denarje, v katerem bomo operirali s številkami, ampak se bomo tega lotili bolj temeljito in se bomo soočali z našimi denarnimi izzivi.

Temu rečemo lahko tudi proces ozaveščanja, ki je nujno potreben, da v življenju lahko dosežemo boljše finančne rezultate. Ko se spoznamo v odnosu do denarja, lahko začnemo njegovo planiranje porabe.

Ključna je miselnost, ki jo imamo o denarju.

Vsi, ki so dosegli  finančno stabilnost, svobodo in uspeh, so bili tako tudi pravilno miselno naravnani. Kako naše izkušnje in navade vplivajo na naše denarne odločitve, je nekaj, kar moramo poznati in vedeti o sebi.

Denarne težave, ki jih imamo niso krivda naših staršev, nadrejenih v službi ali slabega gospodarskega stanja.  Ja, vse to lahko vpliva na naše denarne navade, vsekakor pa nas kazanje s prostom na vse te morebitne krivce ne bo pripeljajo do boljšega finančnega položaja.

Bo pa nas, če bomo celostno pogledali in obravnavali naš odnos do denarja in se drugače lotili ustvarjanja finančne svobode ali neodvisnosti.  Ko razumemo dinamiko našega odnosa glede denarja in vidimo kaj vpliva na naše finanče odločitve, si lahko odpremo vrata za nove priložnosti, ki jih sedaj sploh ne vidimo.

Zato predlagam, da naredite z skodelico kave v roki prvi korak in pričnete spoznavati vaša prepričanja in čustveno prtljago glede denarja. Pa kar pogumno!