Vedno znova smo ljudje vpeti v idejo, da ko bomo imeli dovolj  denarja se bomo pa zares počutili svobodne. In tako se večino časa trudimo in delamo zgolj zato, da bi ga imeli dovolj.

Tudi sama si želim doseči to svobodo, še posebej finančno.  Moje življenje se odkar sem zaposlena vrti okoli številk oziroma denarja drugih.  V svoji praksi sem srečala ljudi, ki so začeli iz točke nič in nekaj ustvarili ali pa so se na tej poti ustavili.  In srečala sem  tudi  takšne, ki so imeli postavljen dober posel in dovolj denarja,  pa ga niso znali peljati naprej ali obdržati kaj šele, da bi se ob tem počutili svobodne. Ravno nasprotno –  nenehno so bili obremenjeni s tem, da bodo obdržali posel in denar.

Z služenjem in porabo  denarja se ukvarjamo skoraj vse življenje. To kako bomo denar zaslužili in porabili zelo vpliva na kvaliteto našega življenja. Če denarja  nimamo dovolj,  se trudimo, da bi ga imeli več. S tem kako v življenju zaslužiti čim več denarja lahko postanemo celo obremenjeni brez, da bi ob tem bili uspešni pri služenju samem. Če pa imamo denarja dovolj, pa je povsem na nas ali se bomo počutili svobodne ali ne. Denar sam po sebi zagotovo ne prinaša občutka svobode.

Denar nam vsem ne pomeni enako. Nekateri ga vidijo zgolj kot sredstvo za preživetje, ga toliko tudi zaslužijo  in  v življenju počnejo stvari, ki jim prinašajo užitek in niso neposredno povezane z denarjem. So pa ljudje, ki  kvaliteto svojega življenja, status, uživanje  življenja zelo povezujejo s količino denarja.  In služenje denarja postane njihovo gorivo tako, da lahko živijo tako kot si želijo.

Pa poglejmo kaj je denar – ta magična beseda, ki zelo vpliva na naše življenje ?

Denar je zame krasno učno orodje. Nauči nas marsikaj o nas. Nauči nas kako dajemo sebe v svet, kako vodimo posel, kako sprejemamo odločitve (pa ne samo finančne), koliko se cenimo, kako znamo postavljati cene in svojo vrednost.  Gre za naše psihično, fizično, čustveno in mentalno stanje.

Denar ni nikoli odraz sreče ali nesreče, ki jo imamo v življenju.

To koliko denarja bomo v življenju imeli in kako bomo ravnali z njim je bolj povezano s tem kakšne načrte, vizijo, strategijo in jasnost imamo v svojem življenju in kako znamo vse to pretvoriti v prakso. Pot, ki jo izberemo, da bomo služili dovolj denarja je daljše potovanje, ki nam omogoča, da se uresničimo in ima veliko opraviti z našo dnevno realnostjo. In večina smo ljudje takšni, da iščemo načine, orodja in se učimo kako bi dali čim več od sebe, da bi dosegli svojo svobodo v življenju.  Na nek način lahko rečemo, da smo večni iskalci kako bi na naši poti dosegli čim več zadovoljstva in dali čim več od sebe. In če skozi življenje hodimo z odprtimi očmi pomeni, da odkrivamo svojo jasnost in vse tisto do česar v v življenju čutimo strast. Odkrivanje tega kako bi v svoje življenje prinesli dovolj denarja je v resnici vadba za nas.

Ste se kdaj vprašali koli časa in energije v svojem življenju vlagate v kaj?

To kako si ustvarjamo vsakdan in našo realnost,  ima veliko povezavo z našimi mislimi in z našim umom. To  je način kako se lotevamo tudi  tega kar počnemo, da bi si zaslužili denar. Mi smo tisti, ki delamo korake na poti do svobode in teh korakov se moramo zavedati. Vedeti moramo kaj delamo. In zato se učimo in denar je odlično orodje za učenje, ki od nas terja budnost in jasnost v življenju. Da bi lahko vse to dosegli je smiselno vlagati v svoje znanje in počutje kajti to je običajno zelo donosna investicija, ki se obrestuje dolgoročno.

Velikokrat namreč vidim situacije, ko  ljudje zaradi slabih preteklih izkušenj  enostavno ne vidijo možnosti za boljšo denarno prihodnost kot je bila njihova denarna preteklost. In to je njihov temelj kako si ustvarjajo svoj denar.  In potem je takšna tudi njihova realnost.

In če odgovorim še na vprašanje kdaj je denar svoboda?

Veliko je načinov kako bi naj ljudje dosegli finančno svobodo – naredili bi naj pasivne prihodke, se osvobodili dolgov, zelo skrbno ravnali z svojim denarjem skoraj že do centa natančno vedeli kako ga porabimo, si opredelili odstotke kako ga naj porabimo, zmanjšali stroške, ga določen odstotek varčevali, skrbno upravljali. Strinjam se v celoti, da je z denarjem potrebno ravnati,  ga preudarno trošiti. K temu pa absolutno dodajam velik pomen tega v kakšnem življenjskem obdobju se nahajamo in kakšen tip človeka smo. Eni zagotovo potrebujejo totalen nadzor svojega denarja predvsem zato, ker so popolnoma svobodomiselni in nekateri bi jim rekli neodgovorni do denarja. Spet drugi pa morajo svojemu denarju dodati tudi pridih užitka.

In  zato nikoli ne velja ena finančna struktura za vse ljudi. Vedno moramo vanjo vključiti to kakšen tip smo.In ko to vemo si lahko postavimo finančno strukturo po naši meri in stopimo na pot finančne svobode.V resnici se gre pri doseganju finančne svobode za svobodo naših misli, čustev, gre za to, da delamo to, kar nas veseli, kar nam prinaša zadovoljstvo in da ga imamo toliko, da nas osrečuje. Za nekatere je to več za druge manj.

Tega kako se lotimo doseganja finančne svobode pove veliko o nas:

  • lahko računamo na srečo,
  • lahko se zares pretirano trudimo,
  • lahko skačemo sem ter tja in nikjer zares nismo prisotni.

Lahko pa ugotovimo kaj si v resnici želimo, kako lahko to dosežemo in začnemo delati korake po tej poti. Karkoli se boste odločili, investirajte v vaš um, znanje. To je lahko donosna investicija, ki je seveda odvisna od korakov, ki jih boste izvedli.  V nadaljevanju si zagotovite načrt, začnite ukrepati in spremljajte kaj se dogaja.