Na poslovno oziroma podjetniško pot se podamo iz zelo različnih razlogov. Lahko želimo preživeti več časa z družino, lahko želimo imeti več časa zase, lahko si želimo zaslužiti več denarja, imamo zelo dobro idejo ali pa si enostavno želimo spremembo.

Začetki so lahko precej naporni. Od ideje do realizacije moramo prehoditi kar nekaj poti in si nabrati kar nekaj izkušenj. Vedeti moramo, kakšne so naše administrativne izkušnje, kako poznamo poslovanje in kako obvladujemo marketing in finance in seveda kakšne delovne navade in prepričanja imamo.

Odvisno kakšen tip človeka smo, tako bomo začeli našo poslovno pot. Če smo bolj nagnjeni k perfekcionizmu, bomo najprej vse naštudirali do podrobnosti, si nastavili poslovni načrt in se skušali izogniti morebitnim presenečenjem in nejasnostim. Če pa smo bolj svobodne narave, se bomo na poslovno pot enostavno podali in se sproti učili. Iz izkušenj se lahko veliko naučimo. Lahko se nam zgodi, da večkrat stopimo na daljšo pot, želimo nekaj preskočiti ali celo ignorirati in vse te izkušnje nas nekaj naučijo. Naučijo nas kaj deluje in kaj ne deluje.
Vse je odvisno kje smo delali in kakšne so naše izkušnje z dosedanjim delom ali zaposlitvami.

Namen ustanovitve podjetja je tisti, ki nas bo vodil na naši podjetniški poti.

To, da se zavemo našega namena delovanja v svojem podjetju, je ključnega pomena. To je tisto, kar bo vplivalo na povezavo med nami oziroma kako bomo ustvarjali, podpirali in delovali v podjetju in kakšno bo naše osebno življenje ob tem.

Zdaj že vemo, da naš sistem deluje po principu moči, nadvlade in prestrašenosti. Če nas to preveč obremenjuje morda nismo zreli za podjetništvo. Z drugačnim načinom razmišljanja lahko to presežemo. Pomembna sta ideja in namen delovanja. In če želimo postaviti posel, ki deluje drugače, si moramo dovoliti posegati visoko in razmišljati široko. To od nas zahteva veliko učenja tako na poslovnem kot osebnem področju. Svoja obzorja si moramo nenehno širiti. Dovolimo si razmišljati, kakšno je naše poslanstvo, kako si v resnici želimo delovati. In takšen način razmišljanja od nas zahteva veliko poguma. In pogum je tisti, ki nas bo vodil na tej poti polni ovir.

Identifikacija namena našega delovanja v podjetju nam lahko prihrani marsikatero mučeniško izkušnjo. Zato je nujno, da si postavimo vprašanje, zakaj to počnemo?
Če si odgovorimo, da tega ne delamo zaradi sebe ampak zaradi preživetja, občutka varnosti, družine, se moramo zavedati dejstva, da je življenje veliko težje, če nimamo namena, zavedanja in posledično tudi denarja. Če pa je namen delovanja našega podjetja usklajen z nami, potem lahko odkrijemo, da je čudovito imeti svoj posel in v njem delovati.
In še nekaj moramo vedeti – uspeh se ne pojavi čez noč. Treba ga je graditi, vztrajati in verjeti, da ko naš namen postane bolj pomemben kot je naš strah, potem je uspeh neizogiben. In kaj za nas sploh pomeni uspeh? No, to je tema za naslednji članek.