Kdo je bog in kaj je denar v našem življenju? To je nekaj kar lahko močno vpliva na nas.  Dojemanje boga je odvisno od posameznika do posameznika, od vere do vere in enako je lahko z razumevanjem denarja.  

Ob besedi denar se v nas vzbudijo različni občutki. Denar je nekaj, od česar smo odvisni in le z denarjem lahko preživimo. Brez njega bi verjetno umrli od lakote.

Če pogledamo na denar skozi njegovo zgodovino, ugotovimo, da je bila pred denarjem blagovna menjava. Ta način menjave ni nujno najboljše deloval, saj je bilo potrebno za menjavo blaga poiskati nekoga, ki je želel naše blago in imel nekaj, kar smo potrebovali mi. To pa se ni vedno izšlo. Zato se je razvilo menjalno sredstvo, ki mu rečemo DENAR.  In denar je še danes menjalno sredstvo – z njim kupujemo in za njega prodajamo, delamo.

Ljudje moramo ves čas iskati način za preživetje. Zadovoljiti moramo svoje osnovne potrebe po hrani, pijači, zavetju in oblačilih. Danes vsaj v določenih predelih sveta, s temi potrebami nimamo več težav, se nam je pa skozi zgodovino, čas in prostor zelo povečalo število potreb, ki jih želimo zadovoljiti. Nekoč so ljudje delali za preživetje. Vedno pa so obstajali ljudje na robu preživetja in tisti, ki so bili bolj premožni. In tako je tudi danes.

Pa vendar denar danes predstavlja nekaj več. Nekaj, po čemer hrepenimo, kar nam lahko prinese zadovoljstvo. In v tem hitrem tempu življenja, ko ves čas čutimo pritiske iz okolice, imamo občutek, da bomo samo z denarjem lahko srečni.

Z denarjem smo vzpostavili odnos

Kdo je bog ? Bog je lahko avtoriteta, ki se nahaja zunaj nas. V krščanstvu je to celo nekdo, ki nas bo poslal v pekel ali nebesa, odvisno od tega, kako smo živeli.  Je nekdo, ki sodi in razsodi namesto nas oziroma o nas. Seveda, če nanj tako gledamo. Lahko smo do njega spoštljivi, lahko pa se ga bojimo, ker imamo občutek, da grešimo. Kako gledamo na greh, pa je odvisno do tega, v kakšnem okolju in s kakšnimi prepričanji smo odraščali in jih imamo še danes.

In tako je tudi z denarjem. Tudi pri denarju je odvisno, kako ga dojemamo. Denarja se lahko v resnici bojimo! Lahko se nam zdi, da denarja ne znamo obvladovati ali celo, da bi nas preveč denarja pokvarilo. Naš pogled na denar je odvisen od tega, kakšna prepričanja imamo okoli njega. Vsekakor pa v povezavi z njim čutimo določen pritisk. Denar je namreč tisti, ki nam omogoča življenje in od njegove količine je odvisno, kako bomo živeli, oziroma kaj si bomo lahko privoščili.

Niti denar niti bog pa nista nekaj, na kar mi ne bi mogli vplivati. Proces verovanja v nekaj več od nas se začne znotraj nas in se odraža v naših življenjih. Lahko smo verni in verujemo v različne bogove, ki nam predstavljajo ali avtoriteto ali ljubezen. Proces ustvarjanja denarja se prav tako začne znotraj nas. Če verjamemo, da lahko ustvarimo dovolj denarja, da zadovoljimo svoje potrebe in še svoje užitke, potem smo na dobri poti, da se nam to uresniči. Če pa verjamemo, da nismo sposobni in po možnosti za naš neuspeh krivimo sistem ali državo, potem je naš odnos do denarja in do nas samih kot odnos, ki ga imamo do sovražnika, ne prijatelja.

Vedno lahko izberemo, da sta tako bog kot denar naša prijatelja!

Seveda obstaja sistem z določenimi pravili, v katerega smo vpeti in vse to vpliva na nas. Tako so že v domačem družinskem okolju, kjer odraščamo, starši in okoliščine družine tiste, ki oblikujejo naš pogled na svet in z njim tudi na denar. Če je odnos staršev do denarja negativen, potem imamo veliko možnosti, da bo tudi naš odnos do denarja negativen. Če so naši starši bogati, potem imamo tudi možnosti, da bomo v svojem odraslem življenju znali ustvariti dovolj denarja.

Naše misli so tiste, ki vplivajo na ta odnos vendar je denar zgolj menjalno sredstvo. ZATO ZGRADITE ZDRAV ODNOS Z DENARJEM!